AKTUÁLNĚ

DOUČOVÁNÍ ANGLIČTINY
Ptáte se mě na doučování angličtiny.

I tento školní rok nabízím doučování angličtiny tak, aby to "nebolelo". S pomocí zábavných her, pomůcek, pracovních listů, cédéček.
Ještě mám pár termínů volných, takže se můžete hlásit e-mailem a domluvíme se na konkrétním termínu i rozsahu doučování. Těším se na Vás!

úterý 24. února 2009

Jak se učit slovíčka?


Dneska za mnou přišla jedna holčina a ptala se mě: "Paní učitelko, jak se mám naučit slovíčka? Mně to pořád nejde - říkám si to třeba desetkrát dokola - a pořád nic!"

Dala jsem dohromady pár užitečných tipů a rad, jak se slovíčka učit tak, abyste se je opravdu NAUČILI (nejen pro zkoušení, ale pokud možno napořád). Podívejte se:


Slovo není samo, tvoří věty
Je nesmysl učit se slovíčko samostatně, otrocky - anglické slovíčko-české slovíčko. To je dobré právě tak na zkoušení nebo pro krátkodobou paměť. Ale sotva se dostaneme k další lekci a dalšímu tématu, slovo z minulé lekce naučené bez souvislosti se z hlavy vypaří.

Slovní zásoba je důležitá
Jak chceme rozumět písničkám, filmům, mluvenému slovu, když neznáme základní slova, ze kterých jsou texty poskládané?
Slovíčka jsou to nejdůležitější - stavební kameny jazyka. Proto je dobré nepodceňovat je a učit se jich spíš víc, než míň.
I člověk, který tvrdí, že není nadaný na jazyky, se dokáže slovíčka naučit.

Jak na to?
Každému vyhovuje něco jiného, jeden univerzální návod neexistuje. Tady máte pár tipů, třeba si mezi nimi vyberete tu "svou" metodu.

1. Názornost
Zapojte do učení co nejvíc smyslů. Hmat, čich, sluch, zrak, chuť. Přečtěte si slovo nahlas a zkuste ho najít ve své blízkosti. Slovíčka, která se učíme, patří mezi základní a jsou většinou velmi konkrétní. Učíme se o místnostech v domě? Projděte si ho a v každém pokoji nahlas řekněte, kde zrovna jste. I am in the bathroom. I am in the kitchen. Napište si slovíčka na papír a v každé místnosti dejte list na zem. Klidně na papíru skákejte, tancujte a vymyslete melodii na větu I am in the living room. Možná budete vypadat jako blázni, ale uvidíte, že si slovíčka (spojené přímo do věty, všimněte si!) snáz zapamatujete.

Učíme se ovoce nebo jídlo? Udělejte si "anglickou hostinu". Vezměte si ovoce, dejte si ho na talíř a při jídle říkejte I am eating bananas, I like apples, ...

Chcete se naučit všechny věci ve svém pokoji? Kupte si samolepící papírky a všechny věci polepte. Na lampičku nalepte slovo MY WHITE LAMP, na postel nalepte THIS IS MY BED, na koberec WHAT A NICE CARPET! Jakoukoli větu nebo sousloví, ve kterém bude slovíčko, které se chcete naučit. Uvidíte, že když týden budete mimoděk chodit kolem lístečků, něco v hlavě určitě zůstane :)

2. Kreslení
Nevymlouvejte se na to, že neumíte kreslit a vezměte si velký papír a pastelky nebo obyčejnou tužku. Kreslete si slovíčka, která se učíte a pod obrázek napište anglické slovo (nebo klidně větu). Do slovníčků si klidně kreslete, vybarvujte, podtrhávejte a malujte. Udělejte si soubor listů a vytvořte si vlastní obrázkový slovník. Na každé straně jedno téma. To můžete doplňovat, když se v dalších lekcích naučíte další slova k tématu.

3. Popisujeme obrázky
Líbí se vám nějaký obrázek? Máte svůj oblíbený časopis? Popište ho v angličtině. K jednotlivým částem obrázku dopište slovíčko, které si najdete ve slovníku.



4. Kartičky
Pokud vám vyhovují kartičkové metody, používejte je! Vytvořte si kartičky z tvrdého papíru a na jed
nu stranu napište slovo v češtině, na druhou v angličtině (samozřejmě můžete opět kreslit nebo psát ve větách). Slovíčka, která zkoušíte a uhodnete - resp. znáte, dáte na jednu hromádku, slovíčka, která neznáte, na druhou. Tu pak zkoušejte tak dlouho, dokud nezmizí.

Pokud chcete komerční verzi, existuje stránka www.karticky.cz, na které si můžete koupit už hotové kartičky (což ovšem moc nedoporučuji, protože při výrobě kartiček se taky učíte).

5. Myšlenkové mapy
Možná už jste slyšeli pojem MIND-MAP nebo MYŠLENKOVÁ MAPA. Napište si doprostřed papíru slovo, které je nadřazené - třeba MY HOUSE. Dejte ho do kroužku a od něj udělejte čáry k dalším slovům: LIVING ROOM, KITCHEN, BATHROOM, ... - a od nich další podřadná slova (chair, table, floor, window, ...).

Příklad, jak může taková mapa vypadat:


6. Výukový software
Na trhu existuje velké množství nejrůznějších programů, které "učí" slovíčka. Vyzkoušela jsem jich několik a můžu s klidným svědomím doporučit ten nejlepší :) (aspoň z mého subjektivního pohledu). Jmenuje se Language Lab (Jazyková laboratoř), vytvořil ho Mgr. Vít, který provozuje stránky www.helpforenglish.cz (které mimochodem velmi doporučuji také) a demoverzi můžete stáhnout z tohoto odkazu.

Co Language Lab nabízí a jak vypadá?
Vyčerpávající informace najdete na stránkách www.vitware.cz. Podívejte se na pár náhledů z programu (obrázky jsou použity z výše uvedené stránky):





7. Zkoušejte, hrajte si a tvořte!
Zkuste vymyslet křížovku, ve které použijete slovíčka, která se učíte. Pro spolužáky připravte hádanky, rébusy. Dejte dohromady test nebo hru. Vyrobte flash-cards: kartičky s obrázkem a popisem slovíčka. Vymyslete deskovou hru. Určitě vás napadne spousta dalších věcí :)

Zahrajte si na učitele a vyzkoušejte své rodiče. Sejděte se s kamarády a zkoušejte se vzájemně. Najděte si někoho, s kým se budete učit.

8. Obklopte se angličtinou
Poslouchejte anglické písničky, dívejte se na filmy v originále, zkoušejte číst anglické texty, procházejte anglicky psané weby. Nevadí, že nebudete všemu rozumět (ze začátku nebudete rozumět skoro ničemu, ale zachytíte melodii angličtiny a postupně začnete odchytávat slova a vazby, které už umíte).

Napadá vás něco dalšího? Pište do komentářů a podělte se o svůj nápad s ostatními :)


19 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Na učení slovíček používám tuto stránku http://pamatovak.cz. Můžete si tam vkládat i vlastní lekce.

Anonymní řekl(a)...

Jsou tu perfektní rady, je vidět, že tento web tvořil člověk, co žije angličtinou.

Anonymní řekl(a)...

Jojo, ja pouzivam driller vocabulary, viz http://driller.luwi.net
Neni zdarma, ale nuti me behem prace, v pravidelnych interval ucit se. Po 20 uz se mi to slovicko vpali do hlavy a nemusim se ani snazit se neco ucit. Idealni pro lenochy, co nejsou schopni si na uceni slovicek udelat cas. :)

Anonymní řekl(a)...

Dal, jsem na rady zde, nejvíce mě vyhovuje metoda kartiček, již když jsi je vytvářím se mě plno slovíček zaregistruje do hlavy...Doplňuji to metodou slovníku, velký tlustý sešit rozdělený na několik témat, ovoce, jídlo, cestování, společnost, povolání, atp...A funguje také..:)

Anonymní řekl(a)...

Me hodne pomahaji ty karticky aji testy kdyz si delam tak to vzdy delam ty testy tak dlouho dokud to nemam bez chyby ale potreboval bych jeste nenasel sem tezty treba podle ucebnic mam ucebnici Project 2 třetí vydání a potreboval bych testy z toho jejich slovniku na konci nezna nekdo stranku presne na jejich slovicka? protoze sem uz nasel hodne s takovima slovickama ale byli tam treba jinak popsany a ja si to pak jinak zapamatuju a pak kdyz ucitel/ka skousi tak ona to rika podle te ucebnice tak nevim prosim kontaktujte me na email ling21@email.cz

Anonymní řekl(a)...

Zkuste vyzkoušet Memostation.net,lze si tam nastavit učební proces. Zobrazí se, kdy jste se učili, jak jste byli úspěšní atd. Je možné nastavit si tvorbu testu.
Edita

Anonymní řekl(a)...

na project existuje supr stránka http://www.helpforenglish.cz/slovni-zasoba/okruhy-slovni-zasoby/slovicka-z-ucebnic/project

Anonymní řekl(a)...

Jo, na podstaná jména. To není ano potřeba, ale kdo si mám pamatovat ty blbosti That, this, thes atd. to je o nervy.

Unknown řekl(a)...

www.nerdyparrot.cz

Super stranka na jazyky. Velmi doporucuji mrknout ;)

Anglictinaonline řekl(a)...

Ahoj, na webu EnglishWeb.cz jsou desítky bezplatných zdrojů angličtiny online

Unknown řekl(a)...

jak se mám naučit slovíčka typu podpora v nezaměstnanosti, člen vedení, udržovat se v kondici, závislý, a prostě takové ty těžší slovíčka hlavně složitější přídavná jména,..? =( vůbec mi ty těžší slovíčka do hlavy nelezou.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,

napsal jsem malý test na anglickou slovní zásobu. Snad to někomu pomůže. Test je zde: Zdravím,

pokud někomu básničky nepomohou a spíše je typem člověka, který se chce otestovat, tak jsem na periodickou tabulku prvků vytvořil jeden test: http://www.e-kurz.cz/test/8/periodicka-tabulka-prvku

Snad to někomu pomůže a lze tam i přidat vlastní testy. Have fun

Anonymní řekl(a)...

Opravuji, test je zde: http://www.e-kurz.cz/test/9/anglicka-slovni-zasoba

Unknown řekl(a)...

Zdravím,

u nás v jazykovce Perfect World vždy učíme slovíčka v kontextu tak, že si studenti na každé z nich vytvoří několikero vět. Více o tom, jak se efektivně naučit jakákoli slovíčka, si přečtěte zde: http://www.perfect-world.cz/jak-se-efektivne-ucit-cizojazycna-slovicka .

Unknown řekl(a)...

Ahoj myšlienkové mapy a asociace spojené so slovami určite fungujú. Ja ešte používam angličtinu bez biflování..- online program, kde sa slovká učím rovno skrz celé vety a frázy. http://www.anglictina-bez-biflovania.sk/naucit-sa-anglicky-za-jeden-rok/?a_box=y7x556ws

Unknown řekl(a)...

Ja sa učím online cez tento kurz : www.anglictina-bez-biflovania.sk/anglictina-pre-samoukov
Myslím , že kurz je spracovaný tak komplexne, že ho môže skúsiť začiatočník ale aj dobrý speaker. Proste si len vyberiete inú lekciu.

livocabulary řekl(a)...

Pozývame Vás na náš web http://www.livocabulary.com, kde sa môžete učiť Vašu slovnú zásobu ktorú potrebujete. Jednoducho si vytvoríte zoznam slovíčok, ktoré sa chcete učiť, a už Vám nič nebráni v učení. Učenie prebieha obyčajným klikaním v “click móde”, alebo písaním v “write móde”. Ďalej máme pre Vás pripravené hry pri ktorých sa rovnako môžete učiť cudzie slová.

Sašenka řekl(a)...

Dobrý den, slovíčka jsem vždy řešila tak, že jsem si tvořila lístečky a ty jsem měla nalepené snad úplně všude. Nakonec mi to hodně pomohlo. Měla jsem však větší problém s tím, že jsem nedokázala vytvořit věty. Nakonec jsme našla tento online kurz http://www.anglictina-bez-biflovani.cz/anglictina a musím říci, že mi hodně pomohl.

Valerie řekl(a)...

Ahoj, myslím, že nejdůležitější je co nejvíce používat angličtinu v reálném životě, začal jsem si tedy sám pro sebe mluvit anglicky a dost to pomohlo, nyní však cítím, že je potřeba přejít na vyšší úroveň, objednal jsem si proto tedy intenzivní jazykový kurz

Okomentovat